Юридическа фирма ще оспорва решението за Brexit

Само парламентът може да задейства излизането от ЕС

10:04 04.07.2016

Юридическата фирма от Лондон Mishcon de Reya, представляваща интересите на група бизнесмени и учени, е започнала процес по оспорване на Brexit, предаде Би Би Си, цитирана от News.bg.

Адвокатите са изпратили писма до  британския парламент, с които заявяват намерението си за започване на процедурата.

Според клиентите на фирмата, съгласно британската конституция, само парламентът на страна може да задейства процеса на излизане от ЕС по силата на чл. 50 от Лисабонския договор.

Всеки премиер, който би взел еднолично подобно решение, нарушава Акта на европейските общности от 1972 година, с който е регламентирано влизането на Великобритания в ЕС и влиянието на европейските норми върху местното право.    

За отмяната на един законодателен акт е необходим друг законодателен акт, отбелязват от Mishcon de Reya.

„Резултатът от референдума не подлежи на съмнение, но за реализирането му е необходим процес, отговарящ на законодателството на Обединеното кралство. Самият резултат няма задължителна юридическа сила и би било незаконно ако сегашният или бъдещият премиер реши да задейства чл. 50 без одобрението на парламента.” – аргументират се юристите.  

По-рано подобни аргументи изтъкнаха трима юридически експерти към британската Асоциация по конституционно право (UKCLA).

Адвокатите посочват, че повечето от депутатите са се обявили за оставане на страната в общността и вероятно не биха подкрепили документ за процедура по чл. 50.

В отговор от пресслужбата на британското правителство заявяват, че „парламентът очевидно ще играе роля за това да се гарантира, че ще бъде намерен най-добрият път”.

В събота десетки хиляди лондончани излязоха на протест срещу напускането на ЕС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: най-големи производители на петрол | бонови книжки | квартал Младост | американска делегация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини