Забраниха носенето на "буркини" на френски плажове

Според властите банско облекло, показващо религиозна принадлежност, създава риск от безредици

11:35 12.08.2016

Носенето на "буркини" вече е забранено на плажовете в Кан. Заповедта е издадена от кмета на френския град, известен със своя кинофестивал, пише АФП. "Буркините" са вид банки, които покриват цялото тяло на мюсюлманските жени. Думата произлиза от "бурка" и "бикини". 

Заповедта е издадена на 28 юли, но влезе в сила от вчера. С нея се забранява "достъпът до плажовете и местата за къпане на всички, които не носят подходящо облекло, спазващо добрите нрави и светското начало, уважаващо хигиенните норми и нормите за сигурност".

Като друг мотив кметът Давид Лиснар посочва, че банско облекло, показващо религиозна принадлежност, в момент когато Франция и религиозни обекти са цел за терористични атаки, създава риск от безредици, който трябва да бъде предотвратен.

Първите подобни забрани в общини във Франция, Холандия и в други страни в Западна Европа, са от 2008 - 2009 година. Те засягат предимно плувните басейни за обществено ползване.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: море | плаж | Франция | авточасти | велики жени | Енерсис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини