БФБ ще използва половината си капитал и резерви да купи Енергийната борса

След сключването на договора ще бъдат платени 4 млн. лв., а останалата сума ще се даде на части

Българската фондова борса ще придобие 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) срещу 5.2 млн. лв. От БФБ съобщиха официално, че 4 млн. лв. ще бъдат платени при сключване на Договора за прехвърляне на 100% от капитала на БНЕБ. Останалата част от сумата ще бъде платена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите.

Сделката ще бъде сключена с горните параметри, при условие че бъде одобрена на извънредното общо събрание на акционерите на „Българска фондова борса – София“ АД. Половината от фондовата борса е собственост на Министерството на финансите. Различни юридически и физически лица притежават 31%, а банки и инвестиционни посредници държат останалите 19% от собствеността. Данните са от консолидирания финансов отчет на дружеството за 2016 г.

От него се вижда още, че предвидената за плащане сума представлява половината от капитала на борсата плюс натрупаните досега резерви. През 2016 г. Българската фондова борса отчете загуба в размер на 153 хил. лв., а година по-рано отрицателният финансов резултат бе 566 хил. лв. За последно БФБ излезе на печалба през 2013 г., която достигна 1.046 млн. лв.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БФБ | енергийна борса | покупка | Бнеб

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини