ЕК проверява VW, BMW и Daimler за картел

Най-големите производители на автомобили в страната са действали в картел от 90-те години на миналия век,

14:27 23.07.2017

Европейската комисия ще разследва сигнали за картел между група германски производители на автомобили, съобщават от институцията. Мярката може да доведе до тежки глоби за компаниите, пише Reuters.

"Европейската комисия и германското бюро за борба с картелите получиха информация по този въпрос, който понастоящем се оценява от Комисията. На този етап е прибързано да се спекулира допълнително", заяви говорител на ЕС, без да даде повече подробности.

Новината за картела излезе първоначално в петък в германското списание Der Spiegel, което писа за картел между VW, Audi, Porsche, BMW и Daimler. Разследват се твърдения, че най-големите производители на автомобили в страната са действали в картел от 90-те години на миналия век, като са се споразумявали за всичко от разработването на автомобилите и двигателите до доставчиците и дизеловите емисии.

Изданието цитира писмо на Volkswagen от 4 юли 2016 г. до регулаторите, в което се съобщава, че има възможност за антиконкурентно поведение сред производителите.

Според информацията на Der Spigel 60 промишлени комисии, състоящи се от около 200 служители са обсъждали разработването на автомобили, спирачки, бензиновите и дизеловите двигатели, съединители и трансмисиите, както и системите за третиране на отработени газове. Компаниите отказаха да коментират информацията.

Компаниите, признати за виновни за нарушаването на правилата на ЕС за картели, получават глоби до 10% от глобалния им оборот.

Автомобилната индустрия е е засегната с глоби от милиарди евро за картели и от двете страни на Атлантическия океан. Те са свързани с различни части от автомобила като осветителни системи, охладители на двигателя и лагери.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | BMW | картел | vw | Европейска Комисия | Audi | автомобилни производители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини