Какви храни ще се консумират през идните 10 години

Прогнозата е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Снимка: Pixabay
10:39 11.07.2017
През следващите 10 години хората по света ще консумират все повече млечни продукти и все по-малко зърнени храни, месо и растителни масла. Това сочат прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ). 

Намаляването в темповете на консумация на тези продукти ще е породено от забавянето на икономическия растеж на Китай. Всичко това ще окаже влияние и върху „реалните цени на повечето селскостопански продукти“, предава БГНЕС, позовавайки се на доклада „Перспективи в селското стопанство“ на ОИСР и ОПЗ за периода 2017-2026. 

Анализите подсказват и намаляване на търсенето на селскостопански продукти, служещи за производство на биогорива. Причината за застоя ще е спадът на цените на енергията и прогнозите за по-умерени политики в областта на биогоривата в много страни. По този начин селскостопанските продукти ще се върнат в нормалната си посока – към използването им за храна, а не за енергия. 

Това ще намали и вероятността от нова криза на храните като тази през 2007 и 2008г., смята Хосе Анхел Гуриа, генерален секретар на ОИСР. 

„Когато през 2007-2008 цените започнаха да скачат, ние не знаехме какво се случва и спекулата можеше да прави каквото си поиска“, припомни генералният директор на организация по прехрана и земеделие Жозе Грациану да Силва. „Сега ние имаме информация и остава малка възможност за спекулации“, допълва той.

Според доклада, в следващото десетилетие търсенето на основните хранителни продукти ще се засилва "не толкова бързо", колкото през изминалите. 

Консумацията на зърнени храни например се очаква да остане непроменена, с изключение на развиващия се свят, където ще се увеличава. Тази на месо ще нараства регулярно заедно със световното население, но поради различни обществени причини това може да спре на места като Индия и Китай. Все по-голяма консумация на млечни продукти, които са основен източник на протеини за вегетарианците, ще се наблюдава на места като Индия и Пакистан. 

„Цените на селскостопанските продукти ще намаляват, което ще доведе до затруднения за дребните селскостопански производители“, предупреждава Да Силва. Той прогнозира, че ще има все повече протести на малки производители по света и ще трябва провеждане на съответните политики в тази област.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: храни | ОИСР | месо | млечни продукти | прогноза | Зърнени храни | консумация | селскостопански стоки | ОПЗ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини