Калифорния забрани доставянето на марихуана с дронове

Тъй като щатът легализира веществото, сега се подготвя специално законодателство как да бъде продавано

19:08 11.09.2017

Доставките на хамбургери, бира и продукти от Amazon чрез дронове може и да са все по-близо до клиентите, но надеждите за транспортиране на марихуана чрез безпилотните летателни апарати вече са попарени. Причината е, че Бюрото за контрол на канабиса на американския щат Калифорния вече представи регулаторни правила със забрана дронове да транспортират наркотичното вещество дори и то да е за медицински цели, пише The Verge.

Бюрото в момента разработва регулаторна рамка относно употребата и продажбата на марихуана. Причината, е че веществото беше легализирано в Калифорния.

„Стоките от канабис ще си изисква да бъдат транспортирани в търговски превозни средства или ремаркета”, пише описанието на предложената програма. „Транспортирането не може да се извършва от въздухоплавателни средства, плавателни съдове, железопътни линии, дронове, превозни средства, задвижвани от хор или безпилотни превозни средства”, пише още в документа.

Това означава, че множеството стартъпи като MDelivers и Eaze, които обещават да доставят марихуана с дронове, може и да не просъществуват. Според подготвяните правила, доставките могат да се извършват само от лицензирани търговци на дребно „лично чрез затворено моторно превозно средство”. Самите превозни средства, използвани за доставки, трябва да имат GPS, който да позволява на продавача да проследява пакета с наркотик.

Икономиката на Калифорния е най-голямата от всички американски щати и легалната индустрия на марихуана може да е на стойност 5 млрд. долара за държавата. Лицензите за дистрибутори, продавачи, тестови лаборатории и други бизнеси, свързани с марихуаната, ще започнат да бъдат издавани от 1 януари 2018 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | марихуана | дронове | Калифорния | канабис | легазиране | наркотик

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини