Куба може да купи български кораби

Министърът на икономиката Емил Караниколов и посланик Педро Пабло Сан Хорхе обсъдиха възможностите за увеличаване на взаимната търговия и инвестиции

Снимка: МИ
10:24 15.09.2017
Куба може да закупи кораби и други плавателни съдове, произведени в България. Такава възможност обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба в България. Коментирани са и вариантите пред българските фирми от млекопреработвателната и консервната индустрия да стъпят на кубинския пазар.

"Считам, че между България и Куба съществуват редица начини за взаимноизгодно сътрудничество в много области, в синхрон с членството на България в Европейския съюз и членството на Република Куба в Асоциацията за латиноамериканска интеграция", заяви министърът на икономиката. Той допълни, че се надява в рамките на добрите двустранни отношения да се набележат и реализират конкретни инициативи за увеличаване на взаимната търговия, инвестиции и осъществяването на съвместни проекти в области от общ интерес.

Кубинската страна активно изследва начините за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с България, заяви Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе. „Надявам се да постигнем напредък в търговския обмен между двете страни, каквато е и моята цел“, подчерта той.

През първите пет месеца на 2017 г. данните на митническата статистика показват, че двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 20.47% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 1.53 млн. щ.д.

През 2016 г. стойността на износа на кубинската държава е в размер на почти 3.43 млрд. щ.д. Основни експортни стоки на страната са: нефт, никел, медицински продукти, захар, тютюн, риба, цитруси и кафе.

Куба внася основно: петрол, хранителни продукти, машини и оборудване, продукти на химическата промишленост. През 2016 г. вноса на страната е в размер на 12.34 млрд. щ.д.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | кораби | Куба | Емил Караниколов | плавателни съдове | Педро Пабло Сан Хорхе

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини