Наградиха българските победители на Световното по вино

През 2018 г. Пловдив става столица на високоалкохолните напитки

10:38 27.09.2017

Български производители на вино и високоалкохолни напитки бяха наградени на официална церемония снощи. Отличията са за участие в два международни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection. Те бяха връчени от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев, г-н Владимир Туджаров, Главен секретар на Министерство на икономиката, и г-н Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles, който пристигна специално от Брюксел за събитието.

Медалистите приветстваха г-жа Меглена Михова и г-н Кристоф Сепулведа от Probegex – представител на Concours Mondial за България. Гости на церемонията по връчването на отличията бяха инж. Красимир Коев, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, д-р Иван Соколов, Председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, г-жа Евелина Апостолова, Заместник-областен управител на област Пловдив, инж. Александър Държиков, Заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, г-н Розалин Петков, Заместник-кмет по общинска икономика на община Пловдив, кметове на райони, представители на Национална лозаро-винарска камара, местния бизнес, членове на журито на Concours Mondial, партньори и др.

На първия от двата кокурса, Concours Mondial de Bruxelles, България спечели общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. 38 от медалите са за червено вино, 13 за бяло и 7 за розе. Допълнително България спечели 3 награди за органично и био вино. Страната ни е  на 7-о място по брой на спечелени медали и на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали. С 58 спечелени медала от 146 мостри, процентът на успеваемост на страната ни е близо 40%. "За трета поредна година България постига високи резултати", коментира Меглена Михова, представителят на Concours Mondial de Bruxelles за България. "Средната успеваемост е 29%, Това показва, че у нас се произвеждат вина на много високо ниво и поддържаме постоянство в качеството", допълва тя.

Общо три медала спечели България на втория от международните конкурси, Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, За първи път на страната ни беше присъдено най-високото отличие – Голям златен медал (Grand Gold). Той е за 15-годишното бренди Black Sea Gold (2002г). Двата златни медала са за 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold. За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки“,  коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, представителят на конкурса за България.

Spirits Selection избра България за следващата страна-домакин. Вярваме, че това ще помогне на българските производители да намерят още по-голямо признание на международните пазари, а България да бъде открита от международната общност не само като винена дестинация, но и като производител на високоалкохолни напитки“, сподели Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles.

Spirits Selection by Concours Mondial ще се проведе в Пловдив от 21 до 23 август 2018 г. с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

Пълният списък на наградените български вина може да видите на адрес: http://results.concoursmondial.com/ след въвеждане на държавата, а на високоалкохолните напитки - http://www.spiritsselection.com/en/results/
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пловдив | медали | Spirits Selection | Concours Mondial | български вина

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини