Най-големият суверенен фонд в света отново надхвърли 1 трлн. долара

В него Норвегия събира приходи от петрол и газ, който инвестира в други активи

Осло
Осло
Снимка: Pixabay
14:31 12.09.2017
Стойността на най-големия в света държавен инвестиционен фонд - норвежкият, отново управлява над 1 трлн. долара активи. За първи път тази граница бе премината на 22 август, след което имаше лека обезценка на управляваните финансови инструменти.

И логично сега увеличението се дължи на по-високите цени, на които се търгуват акциите и другите финансови инструменти, търгувани на международните борси.

Създаден през 1998 г., за да се пестят приходи от нефт и газ за бъдещите поколения, фондът днес има активи на стойност около 2.5 пъти брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Според първоначалните прогнози той ще достигне 1.3 пъти от БВП след 2020 г. година, пише Business Insider.

Днес в 10.34 ч. по Гринуич (GMT), актуализацията на живо на уебсайта на фонда показа стойност от 7.851 трилиона норвежки крони (точно 1 трлн. долара).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Норвегия | активи | държавен фонд | 1 трилион долара

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини