Премиерът и синдикатите ще проведат извънредна среща

Борисов и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ ще обсъдят темата за клас "прослужено време"

08:12 20.07.2017

Очаква се в 08:30 ч. да започне извънредна среща в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов и синдикатите, съобщи bTV. Те ще разговарят по темата за клас „прослужено време“.

На срещата ще присъстват лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ – Димитър Манолов и Пламен Димитров, както и председатели на индустриалните федерации и на стачните комитети на двете организации.

Работодателите предложиха през миналата седмица за отпаднат добавките за прослужен стаж към работните заплати. Според тях това няма да доведе до намаляване на доходите на работещите.

По темата дебатираха изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

„Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби”, коментира Данев. Той посочи като пример, че за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП се е увеличил само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите.

Данев допълни, че България е единствената страна в ЕС, където има класове и минимални осигурителни прагове.

Лидерът на "Подкрепа" контрира, че има много страни в Европа, където има минимална работна заплата и клас прослужено време. Той заплаши, че ако се вземе решение за отпадане на тази добавка, синдикатите ще излязат на протести.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | КНСБ | синдикати | Валери Симеонов | премиер | КТ Подкрека | прослужено време

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини