Тръмп с нубийски гаф, измисли си несъществуващата африканска държава Намбия

Президентът хвали здравната система на страната, а социалните медии гадаят коя е тя

16:59 21.09.2017
Американският президент Доналд Тръмп направи сериозен гаф по време на сесия на ООН с африкански лидери, сходен с този на българския депутат Васил Михайлов, добил известност като Васко Нубиеца. Находката Васко Нубиеца се роди през 90-те тв предаването "Ку-Ку", в което репортер разпитваше политици коя е столицата на Нубия и д-р Васил Михайлов надълго и широко обясняваше за двустранните ни отношения с тази несъществуваща африканска страна. Всъщност, Нубия е историческа област в Североизточна Африка, в средното поречие на Нил, между Хартум и Асуан.

Подобно на този история от близкото ни минало, Тръмп на два пъти спомена африканската държава Намбия, хвалейки здравната й система, съобщава CNN.

"В Гвинея и Нигерия се борихте с ужасяваща епидемия от ебола", каза Тръмп пред африкански лидери, събрали се в сряда, сред които представители на Гана, Намибия и Уганда. "Здравната система на Намбия е все по-самостоятелна", заяви той.

Гафът обиколи веднага социалните медии, като много от потребителите гадаеха дали американският държавен глава е имал предвид Намибия, Замбия или Гамбия, чиито имена звучат подобно на Намбия.

По-късно Белият дом уточни, че Тръмп говори за Намибия - държава от Югозападна Африка. 

Намибия успя да избегне епидемията от ебола, която преди две години уби хиляди хора в Африка и засегна няколко държави, включително Съединените щати. Страната реорганизира здравната си система и това я спаси от катастрофата.

Малката страна с население 2,5 милиона души е един от най-големите производители на уран в света. Тя граничи с Ангола, Замбия, Южна Африка и Ботсвана.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Доналд Тръмп | здравна система | Намбия | гаф | Нубия | Намибия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини