Вдигат цената на еднодневните винетки за тирове

За изминалата година приходите от тях са най-малки

15:38 20.07.2017

Регионалното министерство обмисля да увеличи от 1 януари 2018 г. еднодневните винетки за тежките автомобили. Целта е да се вдигнат приходите от преминаващите през страната тирове, които в момента заплащат прекалено ниска винетна такса от едва 21 лв., съобщи ресорният министър Николай Нанков.

Статистика на министерството показва, че за изминалата година продадените винетни стикери от Агенция „Пътна инфрактруктура“ са 6 813 455 броя, с общо начислена стойност от 326 млн. лв като приходи.

Разбивката на цифрите показва, че най-голям е приходът от годишни винетки за леки автомобили, който възлиза на 177.2 млн. лв. Следващият по размер приход е от седмичните винетки за леки автомобили в размер 41.3 млн. лв. Едва след тях се нареждат винетки за тежкотоварни автомобили, като през 2016 г. броят на продадените от този тип винетки е малко над 1 млн.

България е страната с най-евтино таксуване на транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили. Транзитният трафик ще заплаща в държавния бюджет съизмерими с другите държави такси за ползване съответно за амортизиране на инфраструктурата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: винетки | Николай Нанков | тирове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини