Юнкер: Великобритания може да напусне, след като плати €60 млрд.

Преговорите за Brexit ще започнат официално на 29 март

12:12 24.03.2017

Европейската комисия ще представи на Великобритания сметка в размер на 60 млрд. евро и едва след плащането й ще може да напусне съюза. Това заяви ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Ние детайлно изчисляваме всички вноски на Великобритания и ще й предадем крайната сума”, заяви Юнкер, цитиран от BBC. В отговор на въпрос дали сумата е близка до 50 млрд. паунда, той отговори положително.

Британският премиер Тереза ​​Мей очаква преговорите за Brexit да започнат официално на 29 март. Тогава ще бъде поставен и ключовият въпрос по преговорите за сумата, която британците трябва да платят, за да изпълнят задълженията си към ЕС. Тя ще включва задължения, като например изплащане на пенсии на служители на ЕС, финансирането на инфраструктурата и т.н.

Британският парламент на 14 март одобри законопроект за Brexit без да внася изменения по него. Процесът по изхода на страната трябва да започне на 31 март. Законопроектът беше одобрен без изменения от двете камари на британския парламент - Камарата на общините и Камарата на лордовете - след 70 часа дебати. Един ден след това той бе подписан и от Кралица Елизабет II. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | сметка | задължения | Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини