Само Унгария е по-недемократична от България в ЕС

За поредна година страната ни не напредва в индекса на Freedom House и остава на дъното в Блока

България продължава да е в групата на „свободните демокрации“, но страната ни не постига напредък вече четвърта поредна година. Това показва годишният доклад на неправителствената организация Freedom House, която измерва състоянието на демокрациите в 210 държави по света. При сравнение с останалите държави членки на ЕС се вижда, че по-недемократична от нас е само Унгария, която трета поредна година се срива в класацията. Румъния продължава да ни води.

Организацията изготвя обобщен индекс на свободата в различните демократични държави, който е съставен от рейтинг на Политическите права и Гражданските свободи. В крайна сметка агрегираният резултат е 80 (от 100 възможни), какъвто бе и миналата година. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-силна е демокрацията в съответната държава. Максимален резултат има единствено в скандинавските държави – Норвегия, Швеция и Финландия.

Freedom House е дал оценка и на състоянието на българските медии. При този показател България е оценена като „частично свободна“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: медии | свобода | демокрация | Freedom House | Индекс на свобода 2018

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини