Демокрацията по света е в най-тежката си криза от десетилетие

Идеята за свободата е опетнена сред мнозина, допринасяйки за опасна апатия сред младото общество

Демокрацията по света е в най-тежката си криза от десетилетие

Демокрацията се е сблъскала през 2017 г. с най-сериозната си криза от десетилетие насам, тъй като нейните основни принципи са подложени на атаки по целия свят. Основно проблемите са в гаранциите за свободни и честни избори, правата на малцинствата, свободата на печата и върховенството на закона. Това става ясно от доклад „Свобода в света 2018” на неправителствената организация Freedom House.

Това бе 12-та поредна година на спад на глобалната свобода, пишат експертите. В 71 държави по света се отчита спад в политическите права и гражданските свободи, а само в 35 има напредък. През целия период от началото на 12-годишния глобален спад на свободата, започнал през 2006 г., 113 държави са отбелязали влошават резултатите си, а само 62 ги подобряват.

Броят на страните, определени като свободни е 88, което представлява 45% от 195 страни и над 2.9 млрд. души или 39% от световното население. Броят на свободните страни се е увеличил с една спрямо доклада от предходната година. За сравнение броят на хората, живеещи в условия на несвобода е близо 2.7 млрд. души, 37% от населението в световен мащаб. Тук обаче е важно да се отбележи, че повече от половината от този брой живее в една страна – Китай. Броят на страните, които не се определят като свободни, остана непроменен през 2017.

Най-недемократичната държава в света е Сирия с рейтинг -1 от 100, след нея е Тибет с рейтинг 1/100, следва Южен Судан 2/100, Еритрея е с показател 3/100 и на пето място е Северна Корея също с 3/100.Най-демократичните държави в света са Скандинавските страни със 100/100 рейтинг, добри показатели показва и Европа, в която всички държави са оцветени в зелено или се считат за свободни.Европа: Десните популисти печелят места и отхвърлят демократичните ценности

Отзвукът от кризата с бежанците в региона от 2015-2016 г. продължава да стимулира възхода на ксенофобски, крайнодесни партии, които спечелиха подкрепа от обществото във Франция, Германия, Холандия и Австрия. Пример са последните избори във Франция, където Марин Льо Пен, лидер на крайнодесния Национален фронт стигна до финал в президентските избори заедно с центриста Еманюел Макрон, който обаче успя да ги спечели. Евроскептичната, антиимигрантска партия Алтернатива за Германия стана първата крайнодясна партия, която влиза в германския парламент от 1945 г. след кампания, в която нейните лидери настояват за депортиране на "голям брой бежанци" и характеризират исляма като несъвместим с германската идентичност. И други подобни примери присъстват в цяла Европа – Австрия, Унгария, Полша. В последните две популистките лидери продължават да консолидират властта, изкореняваки демократични институции. Според Freedom House събитията в Западните Балкани са показали необходимост от по-голяма ангажираност от страна на големите демокрации. Добър пример дава Македония, която в посредничество с Вашингтон и Брюксел започна решаването на дългогодишната политическа криза. Но в Сърбия толерантността на лидерите на ЕС към авторитарните тенденции на премиера Александър Вучич му позволи да отклони още повече опозицията и да подкопае остатъците от независимите медии в страната след спечелването на президентството на страната през април.

Турция вече „не е свободна”

Съседна Турция премина под прага на частично свободна държава до несвободна. Този резултат се дължи на ескалиращата поредица от нападения върху пресата, социалните медии, протестиращите, политическите партии, съдебната власт и избирателната система. Причината е, че президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да наложи персонализиран контрол на държавата и обществото в условията на влошаваща се вътрешна и регионална среда за сигурност.

От Freedom House пишат, че преди четвърт век, в края на Студената война, изглеждаше, че най-сетне тоталитаризмът е победен, а либералната демокрация спечели голямата идеологическа битка на 20 век. Днес обаче демокрацията се оказва смачкана и отслабена. Държави, които преди 10 години изглеждаха с обещаващи успешни историии – например Турция и Унгария се движат към авторитарно управление.

Отстъплението на демокрацията започва все повече да тревожи цивилизования свят. Може би най-лошото и най-тревожно за бъдещето на младите хора, които не помнят дългогодишните борби против фашизма и комунизма е, че може да загубят вяра и интерес към демократичния проект. Самата идея за демокрация и нейното популяризиране е била опетнена сред мнозина, допринасяйки за опасна апатия.

Свободата в света е водещият годишен доклад на Freedom House, оценяващ състоянието на политическите права и гражданските свободи по света. Той разглежда 195 страни и 14 територии по света. „Свободата в света” се публикува от 1973 г. насам, което позволява на Freedom House да проследява глобалните тенденции в свободата повече от 40 години. Той се превърнал в най-широко дискутирания и цитиран по рода си доклад, използван от политици, журналисти, академици, активисти и др.

Коментари: 0