Депутати предлагат еднодневните договори да са и 4-часови

В момента те могат да са единствено на 8 часа

Еднодневните трудови договори за селскостопанските работници ще могат да са както 8-часови, така и 4-часови. Това ще стане възможно, ако Народното събрание приеме поправките в Кодекса на труда, предложени от група народни представители от ГЕРБ. В момента в закона е записано, че продължителността на работния ден с този тип краткосрочни договори може да бъде не по-малко от 8 часа.

Това обаче е проблем за някои земеделски стопани, чиято дейност не предполага целодневна заетост, но те са длъжни да платят осигуровки за пълен работен ден.

Еднодневните трудови договори бяха въведени от 1 юли 2015 г. Инициатор на промените в трудовото законодателство тогава бе социалният министър Ивайло Калфин, който получи подкрепа от някои от големите браншови асоциации в земеделския сектор.

Подобни договори могат да се използват максимум 90 календарни дни в годината. По тях не се признава трудов стаж, но се трупа осигурителен стаж - работодателят плаща здравни и социални осигуровки. А не се трупат години за пенсия, тъй като назначените с този тип договори могат да бъдат официално регистрирани като безработни.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: промяна | берачи | еднодневни договори | селскостопански работници

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини