Атанас Кръстин става посланик в Москва

В момента той е секретар по външната политика на президента Румен Радев

Атанас Кръстин става посланик в Москва

Снимка: Пресслужба на президента

Атанас Кръстин ще бъде новият посланик на България в Русия. Решението за назначаването му е било взето на закрито заседание на правителството вчера, съобщи БНР. Предстои той да бъде назначен с указ на президента Румен Радев и да получи агреман от Москва.

Кръстин е предложение на самия президент, а в момента работи като негов външнополитически съветник.

Настоящият посланик Бойко Коцев бе отзован от Москва миналата седмица за консултации във връзка със скандала с отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Коцев ще се прибере в Русия след 8 април, за да довърши своите ангажименти до встъпването в длъжност на новия посланик.

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев.

Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, със степен магистър по международни отношения.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към  Центъра по въпросите на сигурността Джордж Маршал в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа. 

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./ генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски езици.

Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава №48 от 23 януари 2017 г.

Коментари: 0