Естония иска САЩ да разположат войски и системи "Пейтриът" на нейна земя

Според президентът Калюлайд това ще осигури надеждно възпиране на Русия

Снимка: president.ee
11:17 05.04.2018
Президентът на Естония Керсти Калюлайд поиска на естонска земя да бъдат разположени американски противоракетни системи "Пейтриът", за да се осигури надеждно възпиране на Русия.

Калюлайд даде интервю на АФП във Вашингтон, където бе на посещение заедно с колегите си от Латвия и Литва. "Разполагане на американски войски и бойна техника ще укрепи присъстващите в Естония сили на НАТО, което би било реакция на все по-войнствената позиция на Москва", каза естонската консервативна лидерка.

"Искаме да гарантираме, че и териториите, и войските на НАТО са добре защитавани", продължи тя. "Трябва да гарантираме защита и подкрепа от въздуха за тези войски. Нуждаем се от надеждни възпиращи сили", казва още президентът.

Тя посочи още, че този въпрос не е обсъждан на срещата във вторник в Белия дом на тримата балтийски президенти с Доналд Тръмп, който обикновено не е въодушевен за разполагането на американски военни ресурси в чужбина, но че разговорите между двете страни продължават. Основни американски събеседници по въпроса са министърът на отбраната Джим Матис и вицепрезидентът Майк Пенс.

НАТО разположи в Естония британски, френски и датски военни, но според Керсти Калюлайд разполагането на американски войски ще придаде на присъствието на НАТО друго измерение. 

"Предпочитаме двустранно споразумение за постоянно разполагане на военни на принципа на ротацията", обясни тя. "Някои смятат, че на НАТО му е нужно много време, за да реагира, а със САЩ реакцията може да е по-бърза", каза президентът на Естония. Според нея Западът трябва да прояви "стратегическо търпение" към териториалните амбиции, приписвани на Русия", и наред с това да поддържа и дори да засилва икономическите санкции.

"След Солсбъри възникнаха много въпроси за възможността да се предприемат мерки срещу руските пари в различни страни, и според мен си струва да се опита", каза Калюлайд. Руският президент Владимир Путин "обеща да насочи вниманието си към руската икономика. Надявам се, че ще го направи", добави тя в интервюто за Франс прес. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | НАТО | Естония | войски | ракети Пейтриът | възпиране | Керсти Калюлайд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини