Институтът за пътна безопасност: Държавата не се справя

Липсват достатъчно професионални кадри, смятат експертите

Ръководеното от Вас правителство не е в състояние ефективно да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм по нашите пътища, който в случая е и заплаха за Националната сигурност. Това е позицията на Института за пътна безопасност, която бе публикувана в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Позицията на неправителствената организация бе изпратена и до медиите, тъй като "сме обезпокоени, че и това писмо ще потъне в дебрите на администрацията и ще остане без реакция".

Според Института правителството не се справя с пътната безопасност на гражданите и са налице тревожни резултати, особено в последните няколко дни. От там смятат, че на места в системата липсват достатъчно професионални кадри, както и че тя се отличава със „слаб и безидеен мениджмънт и некомпетентни политически намеси“. Мнението на експертите е, че държавата не успява да гарантира сигурността на гражданите, а отговорността неправомерно се вменява само на неспазилите правилата за движение.

Във връзка с това на 24 април в Техническия университет в Пловдив ще се проведе форум, на който от Института ще бъдат посочени решения за подобряване на Системата за безопасност. Една от мерките, които експертите предлагат, е спешно да се разгледат причините за липсата на доклади за състоянието на безопасността на движението по пътищата в България. Освен това от Института настояват да се създаде експертен орган в Министерски съвет, който да разработва единна държавна политика относно безопасността по пътищата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | правителство | пътища | регулации | катастрофи | Институт за пътна безопасност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини