В кои страни да отидем, за да подишаме чист въздух

Специалистите на СЗО проведоха глобално проучване на качеството на въздуха в различни страни

20:24 05.05.2018

Финландия е призната за страната с най-чистия въздух в света. Това съобщава порталът Yle, позовавайки се на данните на Световната здравна организация (СЗО).

Специалистите на СЗО проведоха глобално проучване на качеството на въздуха в различни страни. Според получените данни най-чистият въздух е във Финландия. Неговото замърсяване е само около 6 микрограма малки частици на кубичен метър, което е най-ниският индикатор на планетата. Сред държавите с най-чист въздух Естония, Швеция, Канада, Норвегия и Исландия.

За сравнение в страните с мръсен въздух количеството на фини частици на кубичен метър надвишава повече от 60 mg / куб. м. Анти-рейтингът включва Уганда, Монголия, Катар, Индия и Камерун.

Според представителя на финландския Метеорологичен институт Pia Antilla, има много обяснения защо въздухът във Финландия е най-чистият. Например 75% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници - слънчева светлина, вятър и др. Освен това Финландия има най-широката флора.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: държави | СЗО | най-чист въздух

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини