Лихтенщайнският фонд подписа за покупката на Общинска банка

Формално контролът остава в управляващо дружество CAIAC Fund Management

17:56 15.01.2018
Два дни, след като Българската народна банка (БНБ) одобри сделката за Общинска банка, лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, зад който стоят парите на „Инса Ойл“, и Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) подписаха договора за продажба на 67.64% от капитала на финансовата институция. Това става ясно от съобщение на СОАПИ, изпратено до медиите. Предложената цена за мажоритарния пакет акции е 46 млн. лв., което е с едва 350 хил. лв. над исканата минимална цена от Столична община.

В съобщението се посочва, че подписаният договор не финализира процеса по сделката – "предстои купувачът да плати останалите 80% от цената на акциите и тогава те да бъдат джиросани".

Допреди съобщението на БНБ, че одобрява сделката, се знаеше малко за лихтенщайнския купувач. След обявлението стана ясно, че Novito Opportunities на практика е взаимен фонд, в който се закупуват дялове от различни инвеститори.

Българският производител и търговец на петролни продукти „Инса ойл“ е купил от Novito дялове без право на глас на стойност 46 млн. лв. Така формално контролът остава в управляващо дружество CAIAC Fund Management, а парите и собствеността реално са на „Инса Ойл“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Общинска банка | Столична община | фонд | лихтенщайнски фонд | Столична агенция за приватизация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини