Нанков обеща цяла "Хемус" до 7 години

От ключово значение ще е връзката с пристанище Варна

Снимка: Economic.bg
11:31 18.04.2018
Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ работят при пълна мобилизация на административния ресурс, за да може цялото трасе на магистрала „Хемус“ да бъде построено до 2025 г. Това заявява регионалният министър Николай Нанков в отговор на парламентарен въпрос за това какви са сроковете за изграждането на Лот 4 и Лот 5 на магистралата и дали е осигурено нужното финансиране за тях.

Той допълва, че в момента се търсят източници за финансиране на подготовката и изграждането на участъка от Боаза до Буховци. "Трасето на АМ „Хемус" е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до гр. Велико Търново. Предвидено е да свързва източните и западните части на България с Трансевропейската пътна мрежа", се казва още в отговора на министъра.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус" ще ускори процеса на икономическо и социално сближаване на регионално ниво и ще окаже благоприятно влияние върху бизнеса и създаването на нови работни места. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура, е около 2.9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната. 

Нанков допълва, че магистрала „Хемус“ ще осигурява и ключова връзка с пристанище Варна, която е от особено значение за търговията с Украйна, Русия и Турция.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: магистрала | Хемус | Николай Нанков | МРРБ | Ябланица | Боаза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини