Новото лице на индустрията

Интернет на нещата преобразява и промишлеността, като оптимизира процесите и повишава ефективността

Интернет осигури достъп до информация и комуникация,  промени из основи свързаността, а и живота. Сега сме в период на друга голяма трансформация, свързана с Интернет на нещата (Internet of Things – IoT) - вече не само за потребители и за бита, но и за индустрията. Тази технологична динамика води до появата на ново поколение машини и преобразяване на водещи промишлени отрасли. IoT технологиите са в състояние из основи да променят производството, позволявайки му да увеличи продуктивността и ефективността си.

Проникване

Расте броят в световен мащаб на устройствата, свързани към интернет. Разработват се IoT решения за индустрията и бизнеса, включително приложения, хардуер и технологии за системна интеграция, съхранение на данни, сигурност и свързаност. Неслучайно Интернет на нещата е ключов елемент в новата индустриална революция, наричана Индустрия 4.0. Разработването на високотехнологични решения в тази област ще промени не само начина, по който хората живеят, работят, пътуват и се забавляват, но ще се отрази на развитието на бизнеса и промишлеността по целия свят, ще трансформира и градовете.

Ефект

Вървим към свят, в който машините, стават все по-интелигентни, те си говорят помежду си и автоматично подават информация. Така фабриките и заводите може дистанционно да бъдат наблюдавани и управлявани. Прозрачност е друга ключова дума, която характеризира ефекта от появата на индустриалния интернет на нещата. Ползите са свързани също с оптимизация на процесите, предсказуема поддръжка, мониторинг на активите, но и по-добър контрол на качеството.

Повече четете в брой 83 на списание "Икономика" - на пазара от днес
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 83 на сп. "Икономика"


Етикети: бизнес | промишленост | интернет на нещата | дигитализация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини