НСИ: Промишлените предприятия свиват инвестициите през 2018 г.

Проучването е проведено през март т.г.

Снимка: Pixabay
18:04 13.04.2018
Разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7.4% повече в сравнение с 2016 година. Това сочат резултатите от регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия, проведено от НСИ през март.

Резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност показват, че плановете на промишлените предприятия през 2018 г. са за свиване на инвестициите с 6.6% спрямо направените през предходната година. 

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84.6%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14.0% в сравнение с 2017 година. 

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43.3%), при което се предвижда понижение от 12.0% спрямо предходната година. 

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25.4%), при които се очаква увеличение с 27.9% в сравнение с 2017 година. 

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.3%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25.2% спрямо предходната година.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | инвестиции | статистика | предприятия | промишленост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини