Общо 7 са повредените язовири в Бургаско (видео)

Миналата седмица община Камено е проверявала язовирите и не са констатирани проблеми

17:17 25.10.2017

Общият брой на язовирите, които имат скъсване или нарушения на стените, на територията на област Бургас, са седем. Това са каскадни язовири, като четири от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Всички те са под 50 000 куб. м, с изключение на яз. „Чотората“, който е с обем от 100 000 м3. Нито един от тях не е включен в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна, съобщават от Министерство на икономиката. 

Три са вече жертвите от наводненията в Бургаско, а мъж от с. Черни връх все още се издирва от спасители. Това е последната информация около наводненията, които се случиха в Български район през изминалата нощ. Спасителните и пожарни екипи продължават да работят в пострадалите райони. Най-засегнати от бедствието са с. Равнец и бургаските квартали Горно и Долно Езерово. Много хора са евакуирани, съобщава агенция „Фокус”. Община Камено също е много засегната от наводненията, там спасителните и евакуационни действия също продължават.

На територията на община Камено преливат язовирите „Чанаджик“ 3 и 4, „Овощна градина“, „Кокичина могила“ и „Санър дере“. Всички те са собственост на местната власт. Важно е да се отбележи, че под тези язовири няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешките жертви.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е установила контакт с местната власт в Камено. По техни данни последните проверки от техни екипи на язовирите е от миналата седмица и не са констатирани проблеми. Язовир „Чотората“ е собственост на „ДИЕМ“ ЕООД. Най-вероятната причина за преливането на водоемите са падналите валежи през последното денонощие, които са в пъти над прогнозираните, като са били отчетени около 200 литра на кв. м.

Първоначалната информация е, че водата от язовири „Чанаджик“ 3 и 4 се е вляла в язовир "Чотората" около 2:00 ч. през нощта, който е бил с отворен основен изпускател, но приливната вълна е носела почва и растителност, които са го запушили. Това е довело до рязко повишаване на неговото ниво и преливане през язовирната стена, а водата се е оттекла към Русокастренска река. Първоначалната информация е, че към момента изпускателят на язовир Чотората функционира нормално и водоемът може да бъде изпускан контролирано, в случай че валежите продължат.

Язовир "Трояново", за който по-рано се появиха информации в медиите е изправен, като и към този момент има свободен обем. Неверни са информациите за скъсана стена или друг проблем, свързан с него.

Пътната обстановка в района остава затруднена през целия ден. Временно е ограничено движението между Бургас и Средец. Ограничено е движението по път III-9008 в участъка Долно Езерово - Братово, поради наводнен участък, както и пътят  Полски извор – Братово. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов изпрати допълнителни служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас и осигуряването на 24-часово дежурство на проблемните язовири.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бургас | жертви | язовири | евакуация | спасители | наводнение | пътна обстановка | Камено

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини