Парите от Общинска банка отиват за озеленяване, транспорт и детски градини

Средствата от продажбата на 67-процентния дял в банката са 46 млн. лв.

Снимка: Economic.bg
18:39 12.04.2018

Столичната община вече е разпределила парите от продажбата на 67-процентния си дял в Общинска банка. Днес кметът Йорданка Фандъкова представи доклад по темата пред Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд. В него е записано, че най-голяма част от получените 46 млн. лв. ще отидат за озеленяване, а по-малки суми ще бъдат насочени за подобряване на транспорта в столицата и изграждането на инфраструктура.

„Най-сериозен дял от средствата в размер - 12 млн. лв., се предлагат за основния приоритет "екология и зелена система". И при управлението на бюджета на Столична община най-важната тема, която защитаваме, е опазването на околната с реда и чистотата на въздуха”, каза Фандъкова при представянето на доклада.

Втори по важност приоритет за столичния кмет са инвестициите в образование. Фандъкова предлага по това перо да се отпуснат 10 млн. лв., които ще отидат за ремонт на детски градини и училища, както и за финансиране на изцяло нови сгради за училища в райони, където в момента липсват.

За третия приоритет – транспорт  и транспортна инфраструктура – се предлагат  9.2 млн. лв. „След напредъка по обновяването на базовата инфраструктура на града продължаваме сериозни инвестиции в този сектор, като целта ни е да насочим повече средства в изграждане и реконструкция на улици в кварталите”, коментира кметът на София.

В сферата на общинското здравеопазване се предлага да бъдат инвестирани 5.6 млн. лв., а за култура - 5.4 млн. лв. Един от проектите, за които се предвиждат инвестиции, е превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за съвременна култура.

Друг важен проект е за площадното пространство около храма "Света Неделя", където главният архитект на София ще обяви конкурс за проектиране. За социалните дейности са предвидени 1.8 млн. лв. Около 800 хил. лв. са заложени за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на шест училища. Също 800 хил. лв. са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | екология | Йорданка Фандъкова | кмет | зеленина | чист въздух

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини