Един месец Председателство. Какво се случи?

Снимка: EU Presidency
Измина един месец откакто България е начело на Европа. Председателството започна с детското откриване на календара на събитията – Mega Dojo Sofia 1.0, което събра над 300 деца в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК). Целта бе да бъдат подкрепени бъдещите творци, предприемачи и иноватори, в крак с приоритетите на Българското председателство – да се инвестира в младото поколение и да се чуе гласът на „новите европейци“. 

Дни по-късно българското правителство проведе изнесено заседание в реновираната зала 3 на НДК, в която ще се състоят всички срещи на високо ниво до края на Председателството.

Официалното откриване на Българското председателство се състоя на 11 януари и събра в Народния театър в София колегиума на европейските комисари, начело с председателя Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите групи в ЕП, както и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чиято реч, произнесена на български, ще остане за дълго в сърцата на българите. 

Част от събитията около Председателството бе и посещението на германския канцлер Ангела Меркел у нас. Тя се срещна с премиера Бойко Борисов на 20 януари в Резиденция „Бояна“ и обеща сътрудничеството на Германия в проектите на Българското председателство. Темата Шенген също бе включена в разговора като канцлерът смята, че България е на прав път и постепенно ще започне да въвежда шенгенските правила.

Националният дворец на културата приветства и първото парламентарно събитие от календара на Председателството – Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК). То се проведе на 22 януари с домакин Кристиан Вигенин – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание на Република България. 

След провеждане на срещата България получи широка европейска подкрепа за приоритетите на Председателството и особено за осигуряването на европейска перспектива пред страните от Западните Балкани. На КОСАК се стигна и до идеята за създаване на работна група, която ще бъде председателствана от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Тя ще има за цел да направи преглед на политиките и да прецени какво може да бъде постигнато на европейско, национално и регионално равнище.

На 25 и 26 януари София бе домакин и на първото събитие на ниво министри – Неформална среща по правосъдие и вътрешни работи. Министрите на вътрешните работи на държавите-членки на ЕС се събраха, за да обсъдят теми, свързани с реформата в общата европейска система за убежище, граничното управление и Глобалния пакт на ООН за сигурна, редовна и законна миграция. Министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев затвърди желанието на страната да работи за финализиране на реформата в общата европейска система за убежище, в рамките на Председателството.

В неформалната министерска среща „Правосъдие и вътрешни работи“ в София, провела се на 26 януари, участваха министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС, комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова, представители на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси, на Евроюст, Европейска служба за борба с измамите, на Агенцията на ЕС за основните права и на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.

Акцент в срещата бе дебатът за създаване на Европейската прокуратура, което е крайъгълен камък на сътрудничеството в областта на правосъдието по семейни въпроси в ЕС и въпроса за изкуствения интелект и роботиката от гледна точка на правосъдието. Българският министър на правосъдието Цецка Цачева обясни за ключовата роля на Председателството в осигуряване на бързо и справедливо правосъдие, основано на взаимно доверие между държавите членки. Тя посочи, че изграждането на Службата на европейския прокурор, ще бъде определящ за ролята ѝ при разследването и наказателното преследване на престъпленията срещу финансовите интереси на Европейския съюз. Друго важно събитие на срещата бе и желанието на Нидерландия да се присъедини към Европейската прокуратура.

По време на Конференцията „GDPR Sofia” на 29 януари се акцентира върху защитата на личните данни и за развитието на единния цифров пазар. Тя бе посветена на влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни – General Data Protection Regulation (GDPR). Според еврокомисаря по цифровизацията Мария Габриел новите правила ще помогнат на Европа да се подготви за цифровата ера. Бизнесът ще бъде по-подготвен в дигиталната действителност и ще успее да разработва надеждни за потребителите услуги с помощта на новите технологии.

На 31 януари се проведе и конференцията "Иновации за конкурентноспособност. Базовите индустрии - двигател на растеж" в хотел "Маринела" в София под патронажа на министъра на икономиката Емил Караниколов. Там стана ясно, че отново ще се залага на качествена дигитализация в сектора и въпреки че  нисковъглеродните европейски икономики са все още далеч, всички погледи гледат в тази посока.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Юнкер | НДК | българско председателство | неформални срещи | Туск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини