Работодателите искат спешно да се приемат промените в Закона за енергетиката

От АОБР категорично заявяват, че ако пропуските се допуснат ще излязат на протести

19:00 25.04.2018

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява Народното събрание да подкрепи утре (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала приетата вчера (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев. Това е официалната позиция на работодателските организации, изпратена до медиите. 

Причината за настояването на работодателите е, че ако промените закъснеят може да се допусне определени дружества да се възползват от пропуските в закона. Става въпрос за ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“, които подадоха заявления за продажба на ток в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за три пъти по-висока от пазарната цена. Допускането им до регулирания пазар е възможно благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, допълват работодателите.

„Така потребителите ще трябва да платят 330 млн. лв. над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%“ алармират работодателските организации.

Приетата вчера поправка предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев обясни, че в КЕВР са постъпили заявления от централи, които сега не са в квотата, както и че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, защото има решение на Върховния административен съд, според което всеки заявител на квота за регулирания пазар трябва да бъде допуснат до участие на него. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена.

С приемането на промените трите ТЕЦ-а няма да получат квота за регулирания пазар тази година.

От АОБР напомнят, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лв. чрез увеличената такса „Задължения към обществото“. Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени.

Работодателите категорично заявяват, че ако пропуските се допуснат ще излязат на протести заедно с гражданите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | закон за енергетиката | ТЕЦ | промени | АОБР

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини