Разбиха глобална схема за кражба на самоличности

САЩ повдигна обвинения срещу 36 души

Снимка: Pexels
08:53 08.02.2018
Глобална престъпна мрежа за кражба на самоличности в интернет, която е причинила щети за над 530 млн. долара на потребители, компании и финансови институции, бе разбита. В САЩ са повдигнати обвинения на 36 лица, а в страни като Австралия, Великобритания, Италия, Косово, Сърбия и Франция вече има 13 арестувани.

Престъпната мрежа, оперираща като онлайн дискусионен форум под наслов „In Fraud We Trust“ (Уповаваме се на измамата), е разработила сложна схема за придобиване на социалноосигурителни номера, рождени дати и пароли за достъп на хора от цял свят. Те били рекламирани и продавани, като според официалната информация става дума за 795 000 пароли за достъп до банката HSBC, десетки пароли за PayPal, удостоверения за самоличност и номера на кредитни карти. 

Престъпната група е била създадена през 2010 г. от украинеца Святослав Бондаренко, сочи информацията в обвинителния акт. Той създал „удобно и безопасно“ място, в което „да се съберат професионални хора, за които кардингът (придобиване на стоки и услуги чрез фалшиви или крадени кредитни карти) и хакерството са станали начин на живот“. Организацията функционирала на йерархичен принцип. Любопитно е, че украинецът забранявал да се продават или купуват устройства и неща, които са били собственост на ограбени руснаци.

Освен способстването за продажби на крадена информация мрежата осигурявала доверителни сметки, чрез които клиентите изпирали придобитото с дигитални валути като bitcoin. Тази услуга се извършвала от Сергей Медведев, съосновател на уебсайта „InFraud“. Сайтът е бил използван и за реклами за продажба на зловреден софтуер, уточнява още Reuters.

„Днешните обвинителни актове и арести бележат едно от най-големите начинания за преследване на киберизмами, предприемано някога от министерството на правосъдието“, коментира Джон Кронън, и.д. заместник-главен прокурор на САЩ по повод обвиненията срещи 36-е души. 

Останалите обвиняеми - свен 13-имата задържани - са още на свобода и разследването продължава, каза на пресконференция Дейвид Рибицки, заместник-помощник на главния прокурор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | хакери | престъпна мрежа | пароли | кражба на данни | разбиха

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини