Тръмп погна Amazon, този път лично в Twitter

Онлайн търговецът трябва да си плати реалните данъци сега, смята държавният глава

Снимка: БТА
За по-малко от седмица американският президент Доналд Тръмп на два пъти атакува онлайн гиганта Amazon. През уикенда той отправи критики, че електронният търговец се ползва от несправедливо ниски тарифи на пощенските служби в САЩ и не плаща достатъчно данъци.

Поредната порция обвинения бе сервирана чрез публикация в любимата социална мрежа на американския президент - Twitter, предава Reuters.

По-рано през седмицата уебсайтът Axios написа, че Тръмп е „обсебен“ от Amazon и търси начини как да притисне компанията чрез прилагането на антитръстови инструменти или закони.

Евентуалното предприемане на регулаторни действия стресна инвеститорите, акциите на компанията се понижиха значително, а пазарната ѝ капитализация падна с около 30 млрд. долара.

„Докато сме на темата, отчетите сочат, че Пощенската служба в  САЩ ще губи средно по 1.5 долара за всеки пакет, който доставя Amazon. Това възлиза на милиарди долари“, коментира Тръмп в събота.

Президентът се позовава на анализ на Citigroup от миналата година. Досега обаче федералните регулатори не са повдигнали каквито и да било проблемни точки около условията на договорите с Amazon. 

"Ако Пощенската служба увеличи комисионните си, разходите за доставка на Amazon ще се увеличат с 2.6 млрд. долара", посочва още Тръмп, но без да става ясно кой доклад цитира. „Тази измама в Пощенските служби трябва да спре. Amazon трябва да си плати реалните разходи (и данъци) сега!“, настоява още държавният глава.

Говорител на Белия дом заяви още в четвъртък, че досега администрацията не е предприела каквито и да е действия, свързани с Amazon. 

Тръмп не се поколеба да обвини и Washington Post, собственост на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, че лобира в полза на компанията. Вестникът, който често става мишена на гневните изблици на американския президент, миналата година получи награда Пулицър за критично разследване по повод дарения на Тръмп за благотворителни организации. 

Amazon отказва коментар за момента. Washington Post също. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: данъци | Amazon | критики | Доналд Тръмп | Twitter | Пощенски служби

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини