Унгарска верига магазини търси българско гъше месо

България произвежда между 5 и 6 млн. патици и гъски годишно

11:55 16.10.2017

Унгарската верига магазини „Шпар“ (SPAR Hungary) търси български производители на гъше месо. Компанията има желание да договори доставки на продукция за фирмената верига.

България е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света. Според данните на Евростат Франция е абсолютният лидер в производството на патешко и гъше месо в Европа, като произвежда около 234 хил. тона продукция, или около половината от тази в целия ЕС. Тя държи и около 75% от световния пазар. 

Освен Франция, такъв бизнес има само в още четири държави в ЕС- България, Унгария, Белгия и Испания. България е специализирана в производството на патешки дроб и попада в топ 3 на най-големите износители в света, като сходни количества произвежда и Унгария. България произвежда между 5 и 6 млн. патици и гъски годишно, докато във Франция птиците са 36-38 млн.

В търговията с бързооборотни стоки веригата „Шпар“ развива няколко свои марки - Spar, Eurospar, Interspar и Maximarkt. Нейната централа е в Австрия.  Под марката "Шпар" са магазините с по-малък размер и супермаркетите. 

"Интершпар" е верига за хипермаркети между 2500 и 6 хил. кв.м площ. Компанията е един от основните играчи на европейския дискаунт пазар. В този сегмент се съревновават още "Лидл", "Пени", "Плюс", "Едека" и др.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: SPAR Hungary | гъше месо | български производители

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини