Зоран Заев очаква компромис за името с Гърция през юли

Македонският премиер обаче заяви, че страната му няма да си промени конституцията по искане на Атина

11:00 28.02.2018

Македония и Гърция се приближават до решаването на един от най-упоритите дипломатически спорове на Европа – какво трябва да бъде името на западната ни съседка. Това каза македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Financial Times.

Двете държави са в спор от началото на 90-те години дали Македония има право да носи това име. Според политиците в Атина то предполага териториална претенция спрямо регион със сходно име в Северна Гърция. Официално западната съседка на България се нарича Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

В интервю за британския вестник в Лондон Заев коментира, че има надежда за уреждане на спора за името. Той обаче добави, че гръцкото искане Македония да измени своята конституция, за да покаже ясно, че няма претенции към гръцка територия, е неприемливо и рискува да провали споразумението, за което всяка от страните казва, че иска.

Заев се надява, че с гръцкия му колега Алексис Ципрас ще постигнат компромис по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли. „Оптимист съм. Много е трудно, наясно сме с това, но ще бъде умно и за двете страни да намерят решение възможно най-скоро”, заяви македонският премиер.

„Сега новото изискване от Гърция е да си променим конституцията. Но конституцията е документ с вътрешните правила. Тя няма последици за външната политика на страната”, добави Заев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | НАТО | Македония | спор | име | Зоран Заев | Алексис Ципрас | юли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини