1,8 млн. лв. за инвалидите в София

Столичната община е инвестирала средствата за изграждането на по-достъпна среда за хората с увреждания

Над 1 800 000 лв. са били вложени през последните пет години в София за изграждането на по-достъпна среда за хората с увреждания. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи пред журналисти новоизградените асансьори в СМГ "Паисий Хилендарски". Училището е едно от седемте, в които със средства от Специализирания общински приватизационен фонд през миналата година започна изграждането на достъпна среда.

Само през последната година инвестициите в тази насока са били над 380 000 лв. Те са отишли в изграждането на нови съоръжения в седем училища и четири детски градини.

„В Софийската математическа гимназия асансьорът за хора с увреждания и тоалетната струват около 60 000 лв.", заяви Фандъкова.

Общо в София достъпни за инвалиди са 49 училища и 59 детски градини, докато през 2006 г. такива са били едва 12 училища и 2 детски градини. През тази година предстои изграждането на достъпна среда в още пет училища.

"Заделени са около 300 000 лв., за да можем да продължим програмата", заяви кметът на София.

Йорданка Фандъкова посочи, че приоритет за общината е подобряването на съществуващата градска среда и осигуряването на достъпност там, където в момента няма, в това число и в транспорта.

"Софийското метро до края на годината ще бъде едно от малкото в света със стопроцентова достъпност за хора с увреждания", заяви Фандъкова. "Все още има три от старите метростанции без асансьори, но се провежда процедура, така че да може до края на годината и те да бъдат достъпни за хора с увреждания", поясни кметът на София. Предстои и ремонтирането на 25 километра тротоари.

Коментари: 0