40% от водомерите в София са изправни

Възможно е някои уреди да се тестват на по-дълъг период от 5 години

Около 40% от жилищата в София и околностите имат напълно изправни нови или проверени водомери. Останалата част от абонатите на „Софийска вода” потенциално разполагат с уреди, които може да дават отклонение от реалната консумация на вода. Това обяви управителят на „Техем Сървисис” Милена Стоянова. Дружеството е партньор на столичното ВиК за отчитането на консумацията на вода.

Стоянова заяви, че част от абонатите дори не знаят, че водомерите им трябва да се тестват на 5 години. Имало и случаи, когато дадено жилище е с уреди на над 30 години, които със сигурност не мерят правилно.

 Според нея е възможно за част от водомерите с конкретни спецификации срокът за проверка на точността да бъде удължен на 6 или 7 години, както е в някои страни в Европа. В 1-2 държави пък даже има разлика при проверката на състоянието на двата водомера. Така студения, през който по принцип минава по-голямо количество вода, се тества веднъж на 4 години, докато при топлия, това се случва на 5, 6 или 7 години.

„Това обаче става при уреди с по-високо качество на точността на измерване, за които производителят гарантира, че ще дават по-малки отклонения при по-продължителна експлоатация”, каза Стоянова.

За възможно изменение в нормативната уредба в тази посока вчера спомена и регионалният министър Лиляна Павлова, като уточни, че в момента работни групи обмислят дали срокът може да бъде удължен на 7 или 10 години.

 

Кристиан Костурков

Коментари: 0