10% от такситата работят в нарушение

Готова е новата методика за психологически тестове, които повишават изискванията към психологическата годност на водачите, обяви транспортният министър Данаил Папазов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Около 10% от всички проверки за таксиметрови превози завършват с акт. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в ефира на TV7. По думите му за периода от 15 до 29 юли Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е проверила 2 574 таксита.

Министърът обясни още, че е готова новата методика за психологически тестове, които повишават изискванията към психологическата годност на водачите на таксита. В нея ще се обръща допълнително внимание на степента на риск у водачите на леки таксиметрови автомобили, нивото им на самоконтрола, склонността към употребата на алкохол, въвежда се и допълнителен въпросник за агресия. "На 1 август допълненията в методиката ще бъдат предоставени на всички психологически лаборатории в страната, а от 5 август ще влязат в сила", каза Папазов.

Сред предложените от Министерството на транспорта мерки, представени в ресорната парламентарна комисия, е и въвеждането на патентен данък за такситата. Според министър Папазов така таксиметровата дейност ще бъде извадена на светло. Друго предложение на министерството е при употреба на алкохол от шофьора да не се дава повече лиценз за управление на автомобил като такси.

Коментари: 0