10-те най-спорни момента в Олимпийските игри (част 1)

Тези събития са оставили белег върху най-голямото спортно състезание завинаги

Всяка Олимпиада, както и всяко голямо спортно първенство е белязано от някои противоречия. Дали това са грешки на съдиите или недоглеждане на организаторите, тези събития предизвикват големи дискусии и оставят белег върху тези форуми. Затова Ви предлагаме 10-те най-спорни момента на Олимпийските игри.


1) Шин А. Лам, 2012
Състезателката по фехтовка от Южна Корея Шин А. Лам, сякаш бе спечелила полуфиналите на състезанието при жените в Лондон, след като съперничката й имаше едва една секунда да започне атака. Въпреки това съдиите позволиха на опонентката й да нападне и да отправи удар. Гафът е обжалван от треньорите, но Шин все пак губи бронзовия медал като резултат.


2) САЩ срещу Съветския съюз, Мъжки баскетбол, 1972
Мъжкият баскетболен отбор на САЩ беше почти златен медалист в Мюнхен през 1972 на летните олимпийски игри. Необяснимо защо обаче, съдиите дават възможност на Съветския съюз за три поредни шанса да вкарат топката в коша само за 3-те оставащи секунди, въпреки, че времето изтича. Съветския съюз се възползва и печели с 51-50. В знак на протест отборът на САЩ така и не взима сребърните си медали.


3) Бен Джонсън,1988
Канадецът Бен Джонсън печели златен медал в 100-метровия спринт, но три дни след световния си рекорд от 9.79 секунди, медалът му е отнет заради допинг. Сестрата на Джонсън казва, че той е невинен, но според BBC News положителните резултати за стероиди са изрядни.


4) Марион Джоунс, 2000
Американската спринтьорка Марион Джоунс върна пет от медалите си, три златни и два бронзови, спечелени от Летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. ESPN съобщи през октомври 2007 г., че Джоунс признава за употребата на анаболни стероиди.


5) Джон Девит срещу Ланс Ларсън, 1960
Плуването  на 100 метра свободен стил на Олимпийските игри през 1960 година е едно от най-противоречивите състезания някога. Изглежда, че Ларсън докосва пръв финиша и Деврит дори поздравява опонента си за победата. Решението обаче се забавя и след еднодневни спорове за победител е обявен Девит след еднолично решение на швейцарски рефер.


Коментари: 0