Бизнесът против диференциран подход при пенсиите

Според БСК подобно индексиране е обида и наказание за хората по-голям принос към осигурителната система

Диференцираният подход за индексиране на пенсиите е обида и наказание за хората с по-голям принос към осигурителната система. Това се посочва в позиция на Българската стопанска камара по повод оповестените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков намерения за индексиране на „високите” пенсии с процента на инфлация, а на по-ниските – с по-висок процент.

Споед бизнеса обаче подобен подход деформира осигурителния модел, задълбочава противоречията в осигурителната система, демотивира хората да декларират реалните си доходи и ги тласка към сивата икономика. Също така наказвал коректните и поощрява тези, които крият доходи. Този модел доказвал, че системата не е осигурителна, а е част от социалното подпомагане, и че не се управлява на трипартитен принцип, а е изцяло одържавена от правителството.

От БСК са на мнение, че размерът на пенсията трябва да е функция от размера на осигурителните вноски. Обратният подход е всички заети в икономиката да се осигуряват на едно и също ниво за едни и същи пенсии, смятат от камарата.

Коментари: 0