14-те лоши навика, гарантиращи бързо уволнение

Forbes прави списък на качествата и поведението, които шефовете не искат никога да виждат у служителите си

492 ~ 3 мин. четене
Отлагането

Ако сте един от тези хора, които винаги вършат нещата в последния момент, като смятат, че така те се получават най-добре, трябва да знаете, че това все някога ще ви изиграе лоша шега. Обикновено отлагате проекти и успявате да ги предадете в последния ден или час. Този ваш навик обаче дава отражението върху колегите и цялостната работа на екипа. Внимавайте можете да станете причина за пропаднала сделка или проект на фирмата. А това със сигурност няма да се хареса на шефа ви.

Лъжата

Изопачаване на данни или умишлено плагиатство, злоупотреба с разходни сметки, присвояване на похвали за чужди постиженията... все някога това излиза наяве. Малки или големи лъжите са едни от най-сигурните начини да загубите работата си.

Негативизъм

Няма спор - почти всички във офиса клюкарстват, хленчат и се оплакват.  Този, който превърне това във свое обичайно поведение обаче неминуемо се превръща в главоболие за мениджъра. Отрицателно настроените служители често биват приемани от ръководството като "раковото образование" в екипа. А решението, което в крайна сметка, се взема е да бъдат "отрязани".

Мотане

Закъсняването за работа и дългите обедните почивки не се приемат добре, както от колегите, така и от ръководството. Постарайте се малко повече, положете усилие и покажете, че ви пука. В противен случай, изходът е ясен.

Лошата комуникация в електронна поща

Лошата комуникация по електронната поща включва - от това да не отговаряте на имейлите до писането на прекалено дълги и обстоятелствени писмо. Първото може да бъде прието за грубост или незаинтересованост, а второто да ви представи като скучен и многословен човек. Най-лошият вариант обаче е да имате навика да проверявате пощата си през няколко дни. Внимавайте - това носи риска да пропуснете важна среща или задача.

Пристрастяване към социалните мрежи

Един от най-често срещаните начини да загубите работно си място е манията "социални мрежи". Лъжете се, ако смятате, че влизането по 20 пъти на ден във Facebook не пречи на работата ви, предупреждават специалистите. Не случайно някои компании са предприели мерки за ограничаване на достъпа на техните служители до социалните мрежи.

Езикът на тялото

Често въртите очи? Имате слабо ръкостискане? Избягвате контакта с очите при разговор? Това може да убие кариерата ви. Хората трябва да разберат, че действията говорят повече от думите, твърдят кариерните консултанти. По-голямата част от комуникацията се осъществява чрез невербални знаци. Колеги, управители или клиенти могат да възприемат някои от невербалните ви комуникационните навици като грубо или непрофесионално отношение.

Невнимание

Ако често сте разсеяни (лош навик, който много служители притежават) можете да не успеете да влезете в стила и културата на работното ви място. Всеки офис има свой собствен стил - независимо дали това е официалния или неофициален дрес код, самата социална атмосфера или спецификите в йерархията. Неспазването на неписаните правила в офиса създава напрежение и ви прави по-малко желан служител.

Лоша граматика

Използване на лоша граматика, жаргон или богохулство говори за необразованост. Колкото и приятелската да е атмосферата в офиса ви, помнете, че все пак не сте си у дома.

Синдромът на вълка единак

Държите да правите нещата по свой начин? Това не работи в офиса. Демонстриране на независимост действа добре в някои ситуации, но когато работите в екип, трябва да се съобразявате и с останалите. Плюс това, доказано е, че отборната игра кара хората да изпитват по-голямо удоволствие от работата.

Нервните изблици

Загубата на самообладание, се възприема като доказателството, че не работите добре под напрежение и не можете да носите отговорност. Ако имате проблем с нервите, пробвайте да подобрите състоянието си с медитация и дихателни упражнения. И помнете: Никога не пренасяйте лични проблемите в работата.

Неефективност

На работа не сте организиран, губите много време в маловажни неща и сте твърде приказлив. Това ви прави изключително неефективна работник. Може и да не го осъзнавате, но много от вашите колеги са там, за да работят, а не да общуват. Най-вероятно не ви правят забележки защото не искат да бъдат груби към вас.

Говорите без да се замисляте

Това е синдром, който трябва да го контролирате на работното място. Можете да изпаднете в някоя комична и неприятна ситуация, ако кажете нещо неподходящо по време на заседание или работна среща. А подобни гафове  са пагубни за кариерата.

Липса на маниери

Най-важните неща са тези, които сте научили като малки. Когато ви питат за нещо, казвате "моля".  Когато някой ви дава нещо, казвате "благодаря". Ако не познавате някого, първо се представяте. Ако трябва да прекъснете някой, казвате "извинете ме." Маниерите са важни.
Подкрепи Economic.bg