2 лева за Синя зона от днес

Влизат в сила новите правила за паркиране в центъра на София

3557 ~ 1 мин. четене

Двойно по-скъпо ще струва паркирането в идеалния център на София от днес. Синята зона ще обхваща една трета от столичния център, а паркирането там ще струва 2 лева, с ограничение за престой до два часа.

В по-широкия център, или Зелена зона, цената за час паркиране остава 1 лев, а ограничението за престой - до четири часа. Месечният и годишният винетен стикер за живеещите в центъра пък влиза в сила от 1 октомври. Дотогава е гратисният период, в който няма да се плаща такава такса.

Платеното паркиране вече ще бъде от 08.00 до 19.00 часа в делничен ден, а в събота - до 14.00 часа. Живеещите в идеалния център ще плащат по 150 лв. годишно такса, а за Зелената зона сумата ще е 100 лв.

Дебатите около приемането на Наредбата за синя зона бяха съпроводени и с редица протести на граждани, които се обявиха против по-скъпите цени.

Общинари се срещнаха с тях и ги поканиха на извънредна транспортна комисия, но решение не беше взето. На 13 септември предстои поредно заседание на комисията, на което да се чуят всички предложения за промени в наредбата.

Те ще трябва и да се съобразят с настояването на столичния кмет Йорданка Фандъкова за облекчена процедура за издаването на стикери за живеещите в центъра. За целта ще трябва да се представят различни документи, сред които нотариален акт за собственост на жилището. Търси се вариант собственикът на апартамента да може да прехвърля правото си за паркиране на някой друг.

Подкрепи Economic.bg