20 млн. за биоинсталация и фабрика

Дружество на "Албена" АД ще направи инвестициите, планира и винарна

7192 ~ 1 мин. четене

"Еко Агро", едно от дърщерните дружества на "Албена" АД вдига бионсталация и консервна фабрика в близост до балчишкото село Момчил. Това съобщи изп.-директор Красимир Станев, предаде агенция Стандарт нюз.

"Инвестицията е между 10-20 млн. лв. за няколко години. Първо ще направим биоинсталацията, като в момента текат процедурите за различните разрешителни от институциите, които са ни нужни. Стойността е 3,5 млн. евро, изцяло собствено финансиране. Ще се произвежда електроенергия от силажна царевица, която ще влиза в мрежата на НЕК, топла вода – за нуждите на курорта и биотор, която ще ползваме в дружеството "Еко Агро", поясни Станев.

На следващ етап ще бъде изградена и консервна фабрика за преработка на 1200-1500 т плодове и зеленчуци годишно, производство на “Еко Агро” за вътрешен и външен пазар, като са предвидени да бъдат разкрити между 50 и 100 работни места.

"Албена" АД има собствени 23 хил. дка, от които 1500 дка са овощни градини. След Великден компанията ще засади 51 хил. лози на площ от 100 дка, в землището на варненското село Кантарджиево.

"Лозите са бели винени сортове, внос от Бургундия. Догодина планираме да засеем още 200-300 дка и на катовете да изградим винарна. Така наред с другите туристически услуги, ще можем до няколко години да предлагаме и специализирани винени турове", разкри още Станев.

Подкрепи Economic.bg