2000 евро глоба за липса на "Гражданска"

У нас санкцията е 600 лв.

C 2000 евро може да се раздели всеки, който шофира без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", в чужбина, пише в. "Телеграф", като се позовава на свои източници от КАТ. Освен това чуждите полицаи ще вземат регистрационните номера на колата и ще я спират от движение, докато собственикът й не плати полица в страната, в която се намира. На някои места возилото дори се отнема и се кара с паяк на обществен паркинг. Както е известно, у нас глобата за пипнатите да шофират без "Гражданска" е само 600 лв.

Проверките за редовна автозастраховка в чужбина са рядкост. За пътуване във всички страни на Европейския съюз, както и за Швейцария, Норвегия, Хърватия, а от тази година и за Сърбия, се изисква единствено "Гражданска отговорност". Това съобщиха от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Допълнителното издаване на Зелена карта вече струва между 10 и 120 лв. Само допреди половин година цената й беше около 50 лв. Тя обаче е задължителна само за страни извън Европейското икономическо пространство - като Македония, Турция, Албания, Русия и Украйна, обясниха от бюрото. При инцидент единственото, което се изисква, е номер на полицата.

Коментари: 0