2000 фермери блокираха Атина

Моят проблем е създаден от ЕС и правителството, коментира протестиращ земеделски производител

3563 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Повече от 2000 гръцки фермери излязоха на протест в Атина с искания за по-ниски данъци, предаде АFP. Производителите предупредиха, че увеличаващата се цена на горивото и електроенергията ги води към катастрофа.

Фермерите, идващи от различни крайща на страната, блокираха гръцката столица с искания за субсидии от държавата. Гърция е принудена да прилага строги мерки за икономии в последните месеци, които не помагат на производителите да останат конкурентоспособни на фона на падащите цени на селскостопанската продукция.

„Правителствено не ние дало нищо - нито евтино гориво, нито електроенергия, така че да имаме конкурентна продукция ", каза Пантелис Мошос, ръководител на гръцки фермерски съюз.

„Моят проблем е създаден от ЕС и правителството", каза 56-годишният фермер Янис Псаракис. Той коментира още, че ЕС подписва споразумения за внос на селскостопански продукти от Бразилия, което удря пряко европейските фермери.

Миналата седмица премиерът на страната Андонис Самарас обеща по-ниски данъци върху продажбите на селскостопанска продукция в рамките на следващите 4 години и пенсиониране на фермерите на 62-годишна възраст, което с пет години по-рано от нормалната възраст за пенсия.

Подкрепи Economic.bg