Земеделското министерство: Няма риск за парите за селски райони

Министерството на Мирослав Найденов и движението на Меглена Кунева се нападнаха заради предварителния доклад на Европейската сметна палата

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Министерството на земеделието и храните и „Движените България на гражданите” на Меглена Кунева влязоха в спор за плащанията по Програмата за развитие на селските райони.

От ведомството на Мирослав Найденов обявиха в специално съобщение, че изнесената по-рано информация за проблеми с плащания не отговаря на истината и цели нагнетяване на напрежение в сектора в условията на политическа нестабилност.

Преди това от "България на гражданите" свикаха пресконференция, за да обявяват притесненията си, че част от средствата, които се разплащат авансово от националния бюджет по европейските програми, няма да бъдат възстановени от Европейската комисия. Причината били констатирани сериозни нарушения на българската администрация. Меглена Кунева се позова на информация от предварителен одит на Европейската сметна палата от 16 ануари.

От земеделското министерство категорично отрекоха да има риск от спиране на средствата за бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони. "Спекулативният прочит на предварителния доклад носи опасност от негативни последици за отношенията на страната ни с Европейските партньори", предупреждават от МЗХ.

От там посочват, че констатациите от доклада на Европейската сметна палата (ЕСП) не са обвързани с налагането на редукции или санкции от страна на Еврокомисията. "Отправените констатации са предварителни и в оперативен порядък ще бъдат обсъждани или ще отпаднат с цел достигане на общо становище между ЕСП и България", се казва в позицията им.

Подкрепи Economic.bg