Цените за фотоволтаиците ще бъдат свалени от 1 юли

Първоначално по-ниските изкупни цени ще засегнат новоприсъединените мощности, но ако се промени законът, ще бъдат засегнати и вече присъединените

20 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на електроенергията, произвеждана от фотоволтаиците, ще бъдат намалена от 1 юли. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова на откритото заседание днес. Тя обясни, че първоначално по-ниските изкупни цени ще важат само за новоизградените мощности, но след това може да влязат в сила и за вече присъединените мощности.

"Има подписани договори и се изграждат в момента фотоволтаични паркове. Тези цени ще се определят, когато вече парковете имат Акт 16, разрешение за ползване. Ако бъде променен законът, новите цени ще важат и за вече присъединените мощности, но към момента ще важат само за новоприсъединените", обясни Харитонова.

Тя обяви още, че ако цената на електроенергията бъде намалена от 1 юли, трябва да се увеличи цената на парното. "Цената на парното се изчислява по формули, оформени от Министерството на икономиката и енергетиката", каза Харитонова. Тя се съгласи, че цената на електрическата енергия е по-висока, отколкото трябва да бъде.

Харитонова обясни липсата на достатъчно добри експерти в ДКЕВР с недостатъчното финансиране. Според нея Министерски съвет трябва да предостави много по-големи финансови и човешки ресурси, за да се привлекат добри експерти в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. "Напълно съм съгласна с критиките и бележките на Европейската комисия. Това беше отразено и в доклада на Световната банка", каза Харитонова. "Други регулатори имат много по-големи възможности, отколкото комисията. За да привлечеш добри експерти при наличието на енергийните дружества, при които заплатите са доста по-високи, трябва да предложиш нещо, каза тя.

Подкрепи Economic.bg