260 млрд. евро загуби за испанските банки

Най-тежък удар ще получат жилищните кредити

260 млрд. евро могат да достигнат загубите на испанските банки. Това прогнозира вашингтонският Институт за международни финанси (ИМФ), който обединява около 450 трезора от цял свят, предаде бТВ. Очакванията са секторът да има нужда от помощ в размер на 60 млрд. евро.

Основавайки изчисленията си на ирландските банки, които също се сблъскаха със спукване на спекулативен балон в сектора на недвижимите имоти, икономистите оценяват загубите за испанките банки между 218 и 260 милиона евро през 2012-2013 година.

Най-много загуби се очаква да има от жилищни кредити в спестовните каси, допълват от института.

Испанските банки са успели да намерят достатъчно капитал, за да заделят около 110 милиарда евро провизии за съмнителни кредити и някои от тях най-вероятно ще успеят да устоят, но не всички.

Доста от тях ще изпитат нужда от държавна помощ, особено спестовните каси. В най-лошия случай държавната помощ може да достигне 50-60 милиарда евро.

Според икономистите от ИМФ подобен сценарий може да се избегне, тъй като критериите за отпускане на кредити на испанските банки са много по-стриктни, отколкото навремето при ирландските банки, по-специално по отношение на дела на първоначалното участие на кредитополучателя.

Коментари: 0