Новите правила за кредити ще разширят черния пазар

Лихвите по кредитите могат да скочат, а тези по депозитите - да паднат, смята Владимир Каролев

Автор: Economic.bg

Новите правила за кредит могат да разширят „черния пазар“. Това коментира икономистът Владимир Каролев. 

Причината за това според него е, че банките могат да станат „по-предпазливи и кредит ще се взима по-трудно“. Очаква се, че т.нар. „черен пазар“ най-малкото ще се разшири.„Икономическите последствия ще са няколко. Едното е, че банките ще трябва да оценят отново риска си”, каза Каролев в сутрешния блок на Нова ТВ.

Според него обаче „нищо фатално няма да се случи“ за банките, просто те ще са много по-предпазливи, когато отпускат пореден кредит. Запитан дали това поставя банките в лоша ситуация или просто ще намали тяхната печалба Каролев каза, че тях промяната „няма да ги застраши“. „Ефектът ще е, че хората ще взимат по-трудно кредити, лихвите може да се повишат, а тези по депозитите може да паднат”, каза още икономистът.

„Слагането на таван на стоката „кредит“ ще доведе до няколко ефекта. Единият е, че хората, които са склонни да платят цената над тавана няма да получат съответната стока. Това ще са хора, които нямат нито поръчител, нито активи и те няма да могат да отидат и да получат потребителски кредит”, каза Каролев.

„Банките ще станат много по-отговорни към клиентите си и съвсем не е плашещо предсрочното погасяване на кредит чрез рефинансиране”, каза от своя страна адвокат Десислава Филипова. Според нея с новите правила се уреждат „едни висящи отношения“ в бъдеще време.

Коментари: 0