30-годишен антирекорд за автомобилната индустрия в Европа

Заетостта на автомобилните компании ще е на най-ниско равнище от ВСВ насам

3626 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Настоящата година се очертава най-лошата година за автомобилната индустрия в Европа през последните 30 години. Продажбите на автомобили в Западна Европа се предвижда да отчетат спад от 5% тази година, което е под нивото на миналата. Това показа проучване, публикувано от браншовия ръководител на Center Automotive Research (CAR) към университета Дуисбърг - Есен-Фердинад Дуденхьофер.

Очаква се близо 11.9 млн. превозни средства да бъдат продадени в 27-те страни-членки на Европейския съюз (ЕС) и страните от Европейската зона за свободна търговия.

"Безработните не са добри купувачи на коли и затова европейската автомобилна промишленост изживява най-тежката си година от първата петролна криза в началото на 70-те години”, пише в проучването. Младежката безработица е на рекордно високо ниво, а  конкурентоспособността на страни като Франция и Италия става "по-слаба". За следващите две години се очаква забавяне на икономическия растеж. Затова и шансовете за бързо възстановяване на автомобилния пазар възлизат практически на "нула". 

Експертите смятат, че най-слаба вероятно ще бъде годината за италианските заводи с коефициент на заетост 49 на сто. Във Франция се предвижда фабриките да бъдат заети на 51%.

Автомобилната криза в Европа засяга най-вече  производителите, които продават в значителна степен своите превозни средства в южните страни. Такива са френските и италианските автомобилни марки. В Германия силно засегнат от кризата е Opel.

Подкрепи Economic.bg