30 нови тролейбуса Skoda вече се движат в София

С тях се подновяват превозните средства по четири линии в столицата, които сега се изпълняват от старите "Икарус"-и

30 нови тролейбуса Skoda вече се движат в София

Снимка: Skoda

1084 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Софиянци вече се возят в новите тролейбуси, доставени на Центъра за градска мобилност от чешката група Škoda Transportation. Компанията произведе и достави за нуждите на столицата 30 нископодови машини, за които общинското транспортно дружество плати общо 37.3 млн. лв.

Доставката се извършваше на няколко етапа, като през март бяха пуснати в експлоатация първите два нови тролейбуса. В края на юни приключи доставката на всичките 30. Те замениха старите „Икаруси“ по линиите 1, 6, 7 и 9 в столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира през профила си във Facebook, че до края на година ще бъдат пуснати в експлоатация и още 30 електробуса. „Тролеите и електробусите са част от усилията ни за екологичен градски транспорт, за които имаме подкрепата на оперативна програма „Околна среда“ на Европейската комисия“, каза тя.

Превозните средства са оборудвани с тягови батерии, така че да могат да се придвижват дори на места, където липсва въздушна контактна мрежа. „С едно зареждане тролейбусът изминава около пет километра,“ посочва Олдржих Хуса, проектор мениджър на Škoda Electric.

Новите съчленени тролейбуси побират до 123 пътници. Превозните средства са оборудвани със система за дистанционно предаване на данни, информационна система за пътниците и климатик. Дължината им е 18 метра, като разполагат с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. В тях има видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора.

„Само в столицата досега доставихме осемдесет нископодови съчленени тролейбуса и тридесет дванадесетметрови. Други превозни средства наше производство се използват от пътниците в други български градове – Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, допълва Петър Касенчак, старши мениджър продажби в Škoda Electric.

Подкрепи Economic.bg