"Нафтогаз" избра норвежки юристи за съд с „Газпром”

Украинската компания "Нафтогаз" обмисля дали да плати $2 млрд. дългове до петък

Дилема

Автор: Николай Марченко

Националната акционерна компания (НАК) „Нафтогаз на Украйна” има намерение да привлече норвежка адвокатска кантора Wikborg, Rein & Co DA Advokatfirma в качеството на основен правен съветник в уреждане на съдебен спор с руския монополист „Газпром”.

Според списание „Forbes Украина” Киев ще трябва да плати около 1,3 млн. евро без ДДС на норвежците, което е официално обявена като държавна поръчка. Правителството на Арсений Яценюк и „Нафтогаз” започнаха процедурата за иска към „Газпром”, тъй като цената от 480 долара за 1 000 кубика природен газ я смятат за „неприемлива” и „политически мотивирана”.

Още преди месец, на 28 април 2014 г. „Нафтогаз” е изпратил на „Газпром” предарбитражната си нота с предложение да се уредят спорните въпроси в договора, сключен от експремиера Юлия Тимошенко веднага след газовата криза от 2009 г.

Арсений Яценюк заяви, че „Газпром” е отговорил отрицателно на нотата, което според него е свидетелство за отказ от руската страна за диалог. Според него вече до дни съответен иск ще бъде внесен за разглеждане в Арбитражния институт на Търговската палата на Стокхолм.

Въпреки че е на път да се стигне до арбитраж, президентът на „Газпром” Алексей Милер съобщи, че Украйна се е ангажирала да обсмисли как да плати 2 млрд. долара до края на тази седмица. Още 500 млн. долара той се надява „Нафтогаз” да преведе до 7 юни, като така ще предплати доставките през първия летен месец. До това се стигна на тристранните преговори между ЕК, Киев и Москва, които са се провели вчера в Берлин при посредничество на еврокомисаря по енергийна политика Гюнтер Йотингер.

Коментари: 0