325 000 евро за писмо на Наполеон

Френският император написал писмото през 1816 г., докато се опитвал да научи езика на вечния си противник – Великобритания

Писмо, написано от Наполеон Бонапарт на английски, беше продадено на търг за сумата от 325 000 евро, предаде BBC.

Френският император написал писмото през 1816 г., докато се опитвал да научи езика на вечния си противник – Великобритания. И макар английският никога да не му се е отдавал цената на реликвата достигна 4 пъти своята първоначално определена стойност от 80 000 евро. Купувачът остава анонимен.

Посланието на пожълтелия лист хартия е писано към личния секретар и учител по английски граф Ласказ и е едно от трите, които императорът е създал на езика на Шекспир. Заточен на остро Св. Елена, Наполеон трябвало някак си да се справи със самотата и очевидно именно уроците са му помагали. Независимо от безкрайната си упоритост самият граф Ласказ отбелязал в мемоарите си, че на ученика му никак не се отдавали чуждите езици.

Все пак великият френски пълководец не се отказвал и вечерно време, докато го мъчела безсъницата, пишел писма на своя учител. Стилът на написаното е трудно разбираем за съвременните хора, тъй като е силно остарял. А към това се добавят и редицата грешки на Наполеон, които създават едни съвършено нов език.

Коментари: 0